Sivut

keskiviikko 19. marraskuuta 2014

Nykytaiteilijat ja kestävyysurheilijat ryhtyvät yhteistyöhön Kuopiossa

Nykytaiteen-festivaali Anti sekä perinteikäs Kuopion Maraton järjestetään ensi vuonna yhtä aikaa. Yhteistyöllä tavoitellaan molemmille tapahtumille lisää kävijöitä. Samalla molemmat tapahtumat uudistuvat muutoinkin.

Mies puhuu valtavaan megafoniin.
Kuva: Anna Ronkainen / Yle
Kuopiossa järjestettävä nykytaiteen festivaali Anti ja Kuopion Maraton yhdistävät voimansa ensi syksynä.
Festivaali järjestetään maratonin kanssa samaan aikaan.
Anti-tapahtuman teemana on liikunta ja kehollisuus, ja urheilutapahtuman yhteydessä järjestetään puolestaan kulttuuritapahtumia kuten taide ja kestävyys -aiheinen seminaari.
– Me ollaan jo useamman vuoden mietitty, että miten tapahtumaa voitaisiin uudistaa ja kehittää. Ensimmäisenä kumppanina on Kuopio Maraton, koska kehollisuus, kestävyysurheilu ja fyysisyys ovat myös hyvin monen taiteilijan aiheita, kertoo Anti-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen.
Yhteistyöllä pyritään muun muassa saamaan niin maratonille kuin nykytaiteellekin uutta, laaajempaa yleisöä ja lisäämään tapahtumien houkuttelevuutta.
– Ensimmäinen ajatus oli, että mitähän tässä yritetään, mutta sitten innostuttiin asiasta. Eniten kiinnostaa Anti-festivaalin kansainvälinen maine ja yleisöt. Sitä kautta saadaan paljon näkyvyyttä meidän tapahtumalle, Kuopion Maratonin tapahtuma- ja markkinointipäällikkö Marko Heikkinen kertoo.
Kyse on kertaluontoisesta yhteistyöstä ja tapahtumat ovat edelleen erillisiä.
Kuopion Maratonin aikana nähdään ainakin ensimmäisen live art -palkinnon saaneen kanadalais-amerikkalaisen Heather Cassilsin teos. Muutoin Tuukkanen ei vielä tässä vaiheessa kerro paljonkaan ensi vuoden teoksista ja oheistapahtumista.
– Yksi esimerkki, mikä ehkä toteutuu, on ääniteos uimahallissa altaassa. Juoksijoille maratonin päätteeksi voi olla hyvä palautella uimahallissa ääni-installaation parissa, Tuukkanen sanoo.

Luvassa myös muita muutoksia

Ainakin seuraavien vuosien ajan Anti-festivaali aiotaan järjestää joka vuosi jonkun toisen pohjoissavolaisen, taide- ja kulttuurimaailman ulkopuolisen tahon kanssa. Festivaali ottaa teemansa tältä kumppanitapahtumalta.
Anti-festivaalin taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen ei paljasta ensi vuoden jälkeisistä tapahtumista muuta kuin että vuonna 2016 festivaali aiotaan järjestää talvella.
– Keskusteluja käydään mahdollisten yhteistyökumppaneiden kanssa, mutta sen voin sanoa, että Pohjois-Savon talvitapahtumiin liittyvät organisaatiot ja tahot ovat siinä kumppaneina, Tuukkanen sanoo.
Myös Kuopion Maraton uudistuu ensi vuonna. Tapahtumasta tulee kaksipäiväinen, sen reitti kulkee kaupungin keskustan kautta ja kilpailukeskus rakennetaan Kuopiohalliin, josta juoksu myös alkaa ja johon se päättyy. Kisojen yhteydessä järjestetään myös oma pikkumaraton koululaisille sekä oma tapahtuma opiskelijoille.
– Hyvin todennäköisesti yhteistyökumppanina tulee olemaan jatkossakin jokin kulttuuri- tai muu organisaatio, varsinkin jos saadaan ensi vuonna hyviä kokemuksia. Paljon kehitetään tapahtumia näiden oheistapahtumien kautta ja siten saadaan uusia yleisöjä, ja se on meidän tavoitteemme myös tulevaisuudessa, Marko Heikkinen toteaa
Kuopion Maraton järjestetään ensi vuonna 4.–5.9. ja Anti-festivaali 1.–6.9.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti